Element "Voda" a slaná chuť

24. listopadu

   Voda ztělesňuje z ročních období zimu. Je to čas regenerace, stažení se dovnitř a dělání pořádku. Zima je časem smrti a zrození, začátku a konce. Semena se v zemi připravují na klíčení. Pro člověka představuje voda stáří a smrt, ale také zrození nového života.

   Vodě jsou přiřazeny ledviny a močový měchýř. Prapůvod našeho života je v ledvinách. Jsou zásobárnou naší energie před zrozením i po něm. Vrozená energie, kterou nám předali rodiče, je základem. Nemůže být doplňována a v průběhu života se spotřebuje. Přebytky získané energie, kterou neustále přijímáme ze vzduchu a potravy, jsou ukládány právě v ledvinách a odtud předávány k látkové výměně. Dlouhé nemoci, nerozumný a výstřední život vyčerpávají náš energetický potenciál uložený v ledvinách a my se rychleji unavíme a naše výkonnost klesá. Naši energii v ledvinách oslabuje i přemíra strachu a chladu. Důsledkem silného působení chladu bývají často záněty močového měchýře. Obzvlášť ženy by si měly dávat pozor na "studená bedra", převlékat si mokré plavky, aby zánětům předešly, protože ledviny odpovídají za plodnost, kosti, míchu, mozek, centrální nervový  systém, vlasy a uši. Problémy se zády a osteoporóza mají původ v slabé energii ledvin.

--------------------------------------------------------------------
Vrozená qi se v průběhu života spotřebuje
---------------------------------------------------------------------

Tipy k posílení energie ledvin a močového měchýře

  • Chraňte se před vnějším a vnitřním chladem - vhodným oblečením a stravováním
  • Pijte horkou vodu.
  • Mějte nohy v teple, vhodné jsou střídavé teplé a studené koupele.
  • Věnujte se cvičení pro kyčle a záda.
  • Překonávejte strach, posilujte svou odvahu a sebevědomí.
  • Využívejte léčení modrou barvou. Modrá je barva vody, posiluje energii ledvin, brání zánětům a otokům, snižuje krevní tlak a horečku.

Doporučené potraviny

  • Pro posílení energie vodního elementu volíme luštěniny jako čočku, cizrnu, mungo, červenou fazoli a jiné, protože jsou dobrým zdrojem bílkovin a posilují kosti a svalstvo.
  • Z obilnin jsou vhodné rýže a ovesné vločky, ale také špalda a pšenice jako předzvěsti jara.
  • Sušené plody, zavařené ovoce, jablka, hrušky, polníček a štěrbák představují změnu a dodávají potřebné vitamíny.
  • Polévky a jiná jídla vařená dlouho na ,malém plameni dodávají sílu a teplo.
  • Ryby a řasy posilují energii ledvin a měly by být pravidelně na jídelníčku.
  • Opatrně se solí. Sůl váže vodu a jedovaté zbytky v tkáních. S


Slaná chuť a její význam

                                                           ---------------------------------------------------------------------
                                                           Příliš mnoho soli vyvolává chuť na sladké
                                                           ---------------------------------------------------------------------

   Slanost odvádí, změkčuje a uvolňuje hlen. V malých množstvích příznivě působí na produkci tělesných šťáv a váže tekutiny na správná místa. Příliš velké množství slané chuti však šťávy vysušuje, takže se rychle dostavuje chuť na sladké. Pravděpodobně také znáte střídání chutí na sladké a slané, například na čokoládu po uzenině. Také kombinace alkoholu se slanými brambůrky vede nejprve k uvolnění, ale to rychle přechází v podrážděnost, protože šťávy vysychají a játra s močovým měchýřem reagují podrážděně. Nesmíme zapomínat ani na skrytou sůl, například v pečivu nebo sýrech.
     Zkuste se čas od času obejít v kuchyni bez soli nebo její spotřebu drasticky omezte. Budete překvapení, jak rychle zareagují vaše chuťové buňky. Teprve potom začnete vnímat vlastní chuť potravin. Jídlu le přece možné dodat chuť i  vůni mnoha druhy čerstvých i sušených bylin.
    K vodnímu elementu patří ryby, plody moře, všechny luštěniny a řasy. Stimulují v organismu produkci tělních šťáv. Právě luštěniny zásluhou vysokého obsahu bílkovin posilují energii ledvin a měly by být často na jídelníčku. Řasy jsou bohaté na minerály a především vegetariáni by jimi měli stravu doplňovat denně. Minerální vody jsou termicky chladné a měly by být nahrazeny léčivými vodami, nebo dobrou vodou z vodovodu.


Tip: Pitná horkovodní kúra
Každodenní pití horké vody doporučuje už po staletí ayurvédská medecína. Má pročišťující, uklidňující účinky a stabilizuje psychiku. Několik doušků horké vody zažene hlad mezi jídly. Pití po douškách upravuje činnost střev, potlačuje říhání, větry a pocity plnosti. Kůže je čistší a lépe prokrvená. Bolesti kloubů, zad a šíje se zmírňují.



Zdroj:
Alternativní cesty ke zdraví
Dr.med. Horst Bielan
Heide A. Erlacherová
Dr.med. Raymund Pothmann