Element "Kov" a ostrá chuť

19. října

Kov symbolizuje podzim Je to čas sběru a návratů. Šťávy rostlin se stahují zpátky do země, aby se regenerovaly pro další generace. Stahování energie vede k vysychání a tuhnutí.
   V lidském životě znamená element kovu čas stáří. Jak klesá tvorba šťáv, kůže vysychá, vadne a zvrásňuje se.
   Z orgánů jsou kovu přiřazeny plíce a tlusté střevo. Kontrolují kůži, vnější orgány a jejich elasticitu. Příliš velké vysušování ohrožuje kůži i tlusté střevo, ať už je způsobuje vítr nebo vysoušecí látky jako nikorin, káva nebo černý čaj.

--------------------------------------------------
Pozor na vysoušení organizmu
--------------------------------------------------

Chorob kůže, alergií, neurodermatóz a současné době přibývá. Příčinou jsou poruchy činnosti ledvin atlustého střeva. Qi plic pečuje o obranyschopnost našeho organismu. Příčinou častých nachlazení a infekčních chorob je slabá energie plic. Kov řídí i naší sebedůvěru, vůli k přežití, všechny instintkty a reflexy.
   Ke kovu patří ostrá chuť. Nalézá se v mnoha druzích koření. V asijských i jiných horských zemích se vaří především ostrá jídla - stačí vzpomenout na indické kari - protože ostrost zmírňuje medicínské problémy spojené s bakteriemi.

Tipy pro posílení energie plic a tlustého střeva

  • pohyb na vzduchu bohatém na kyslík
  • cílená dechová a tělesná cvičení
  • zvlhčování vzduchu v suchém prostředí (například fontánky), aromaterapie
  • léčení pomocí bílé barvy (bílá obsahuje celé barevné spektrum, zjasňuje, čistí a otevírá cestu novému vědomí)


Doporučení potraviny

  • pro posílení energie kovu volíme bílou zeleninu s ostrou chutí, například pór, cibuli, kedlubnu, křen, ředkvičky, používáme ostrá koření jako pepř, papriku, chili, zázvor.
  • z obilnin se nabízí především rýže a ovesné vločky. Dlouho tepelně upravovaná jídla s ostrým kořením nám dodají potřebné teplo, ale s ostrým kořením bychom měli zacházet raději opatrně, ne každý je snáší.
  • Pří problémech s kůží, jako je akné nebo záněty, je lepší se ostrým jídlům vyhnout.

Při svalovém napětí, bolestech zad a vysokém tlaku se ostrá chuť rozhodně nedoporučuje, protože vyvolává vnitřní teplo a mohla by potíže ještě zhoršit.

Ostrá chuť a její význam

Ostrost zahání chlad a stagnaci. Horké ostré nápoje jako zázvorový čaj, čaj z černého bezu nebo svařené víno pomáhají při počínajícím nachlazení a zimnici. Vyvolávají pocení a zimnice ustupuje. Také používání alkoholu při vaření anebo sklenička po dobrém jídle podporují trávení a rozvádějí energii.

------------------------------------
Ostrá koření pomáhají
------------------------------------

Právě v zimě bychom měli připravovat ostřejší jídla, abychom podněcovali naši energii a posilovali obranyschopnost organismu. Na jídelníčku by se měla často objevovat zimní zelenina jako pór, cibule, kapusta, zelí, celer.




Zdroj:
Alternativní cesty ke zdraví
Dr.med. Horst Bielan
Heide A. Erlacherová
Dr.med. Raymund Pothmann